Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Ποδοκνημική είναι η άρθρωση που σχηματίζεται μεταξύ της κνήμης και του αστράγαλου. Τα  οστά συνδέονται  μεταξύ τους και σταθεροποιούνται με ταινίες συνδετικού ιστού, οι οποίες αποκαλούνται σύνδεσμοι. Οι σύνδεσμοι  καθοδηγούν τις κινήσεις των αρθρώσεων και δεν επιτρέπει μεγάλη απομάκρυνση των οστών μεταξύ τους. Οι σύνδεσμοι  φυσιολογικά  έχουν μεγάλη ελαστικότητα και όταν διαταθούν επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μήκος , χωρίς προβλήματα. Όταν όμως λόγο μιας βίαιης κίνησης  τα οστά απομακρυνθούν σημαντικά μεταξύ τους τότε οι σύνδεσμοι διατείνονται σημαντικά και είναι δυνατόν να κοπούν...

Διάστρεμμα  λοιπόν ορίζεται :η τραυματική ρήξη (διατομή) διαφόρων συνδέσμων της αρθρώσεως αλλά χωρίς κάταγμα στα οστά. Η λέξη διάστρεμμα είναι αρχαία ελληνική προερχόμενη από την λέξη <<διαστρέφω>>(δια + στρέφω = το διαστρεβλώνω , παραμορφώνω)Στην νεοελληνική καθομιλουμένη το διάστρεμμα αποκαλείται στραμπούληγμα (ιταλικής ετυμολογίας από το strambare και strangulare)και λανθασμένα μεταφράζεται στα λεξικά ως εξάρθρωση(βγάλσιμο).

Το διάστρεμμα  είναι η συχνότερη κάκωση ποδοκνημικής. Ευθύνεται για το 30-40% των αθλητικών κακώσεων. Μπορεί να συμβεί σε άτομα κάθε ηλικίας και η αθλητικής ενασχόλησης, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνά σε αθλούμενους. Μπορεί να συμβεί όταν κατεβαίνουμε τις σκάλες, η όταν περπατάμε τον δρόμο. Τα περισσότερα διαστρέμματα προκαλούνται μετά από βίαια επώδυνη στροφή του ποδιού προς τα έσω. Υπολογίζεται ότι το 100% των ανθρώπων κάποτε έχει υποστεί η θα υποστεί διάστρεμμα ποδοκνημικής και μάλιστα το 50% από αυτούς θα το υποστεί αρκετές φορές και στα δυο ποδιά.

Η κλινική εικόνα των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής ποικίλει σε βαρύτητα ανάλογα με το στάδιο της βλάβης αλλά και πόσο χρονικό διάστημα πέρασε από τον τραυματισμό. Η  πιο απλή περίπτωση διαστρέμματος  είναι να γυρίσει σε κάποιο  το πόδι ελαφρά όταν περιπατάει και να συνεχίσει το βάδισμα ανενόχλητος και η βαρύτερη περίπτωση είναι να γίνει ολική ρήξη ομάδας συνδέσμων με μεγάλο αιμάτωμα που φτάνει ενίοτε τα 500ml.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο
 • Οίδημα (πρήξιμο)                                                               
 • Αιμάτωμα
 • Εκχύμωση
 • Δυσκαμψία
 • Χωλότητα (ο ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει εύκολα)

Η ταξινόμηση των διαστρεμμάτων γίνεται σύμφωνα με την βαρύτητα της βλάβης. Διακρίνονται 3 βαθμοί διαστρέμματος:

1ου βαθμού :οι σύνδεσμοι έχουν διαταθεί, το οίδημα και ο πόνος είναι μικρός, η δυσχέρεια στη βάδιση ήπια και η αποκατάσταση είναι πλήρης.

2ου βαθμού: παρατηρείται μερική ρήξη των συνδέσμων της ποδοκνημικής το οίδημα και ο πόνος είναι μέτριας βαρύτητας ενώ η δυσκολία στη βάδιση σημαντική. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

3ου βαθμού :πλήρης ρήξη των συνδέσμων της ποδοκνημικής άρθρωση παρουσιάζει έντονη αστάθεια κατά την εξέταση ενώ ο πόνος και η λειτουργική δυσχέρεια του ασθενή είναι σημαντική. Είναι αναγκαία η ακινητοποίηση του άκρου παρατεταμένη φυσικοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις και η χειρουργική επέμβαση.

Μετά από ένα διάστρεμμα η βάδιση και η φόρτιση του ποδός είναι συχνά επώδυνη η αδύνατη. Το  οίδημα  διαρκεί από 2-6 ημέρες. Η δημιουργία αιματώματος  στο δέρμα οφείλεται στη ρήξη των αγγείων που βρίσκονται στους συνδέσμους. Σε γενικές γραμμές η επούλωση των ραγέντων  συνδέσμων διαρκεί 4-6 εβδομάδες διάστημα για το οποίο η ποδοκνημική θα πρέπει να προστατεύονται.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ
Η βαρύτητα του διαστρέμματος  μπορεί να μειωθεί με τα παρακάτω μέτρα άμεσα μετά την κάκωση:

   • Προστασία του ποδιού από νέο τραυματισμό μέσω της επίδεσης και της ακινητοποίησης
   • Ανάπαυση δηλαδή αποχή από δραστηριότητες που προκαλούν πόνο η χωλότητα κατά την βάδιση. Συχνά είναι αναγκαία η χρήση βακτηριων.
   • Παγοθεραπεία δηλαδή η εφαρμογή παγοκύστης όχι άμεσα πάνω στο δέρμα αλλά αφού τυλιχτεί σε πετσέτα εφαρμογή του πάγου γίνεται για 15-20 λεπτά , 5-8 φορές την ημέρα για 24-72 ώρες. Μεταξύ της διαδοχικής εφαρμογής πάγου θα πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον μιας ώρας.
   • Πίεση δηλαδή περιτύλιξη του ποδιού με ελαστικό επίδεσμο . ο επίδεσμος θα πρέπει να είναι ελαφρά πιεστικός  αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να τον ασθενή η να αλλάζει το χρώμα των δακτύλων σε μπλε η να αισθάνεται τα δάκτυλα του ποδιού ψυχρά.
   • Ανύψωση του ποδιού πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

Προσοχή :  κατά τις πρώτες  24 ώρες αποφύγετε τα ζεστά μπάνια , τις θερμαντικές αλοιφές και το οινόπνευμα επειδή είναι δυνατόν να προκαλέσουν αύξηση του  οιδήματος. Η  ιατρική συμβουλή από ειδικό είναι πάντα χρήσιμη.Καραπιπέρης Γεώργιος

Ιατρός Αγώνων
Τακτικό μέλος actionmed (γιατροί εν δράσει)


« επιστροφή

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας: 6972 58 68 51 & 6976 43 83 05